Titel

De volgende cross

Sponsors

Verslag van (Dagzege door de neus geboord)

Autocross Sint Annaparochie, 03-07-02011

SINT ANNAPAROCHIE - Na de laatste cross van Kollum, waar de auto van Stockcarteam Buitenpost halverwege de finale het parcours verliet wegens het inhouden van de motor, moest er nog even flink gesleuteld worden om de oorzaak van dat probleem op te sporen.  Na eerst wat elektronica onderdelen te hebben vervangen zat de kwaal uiteindelijk in de carburateur. Deze is er een dag voor de cross in Sint Anneparochie opgezet, op hoop van zegen.

In Sint Anneparchie waren veel deelnemers deze keer. Zo’n 30 concurrenten voor Gerke stonden er aan het vertrek, zodat er in twee manche’s werd gestart. In de eerste manche is het altijd spannend om te zien hoe de auto weer op een andere baan uit de voeten kan. Andere omstandigheden, zoals deze keer veel losse grond. De vraag was dan ook bij het team, hebben we de juiste bandenkeuze gemaakt en deze dag vooral ook of de bolide weer goed zou lopen. In de eerste  moest Gerke (nr. 86) - inmiddels ingedeeld bij de blauwe daken - in de middenmoot starten. Hij schoot nadat het rode licht op groen was gesprongen als een speer  naar voren en kon elke ronde zichzelf nog een plaatsje verbeteren en finishte deze eerste manche als vijfde.

In de tweede manche moest Gerke weer starten in de middenmoot en opnieuw had hij een goede start, echter bleek de achteras kromgetrokken waardoor de auto bij het uitkomen van de bochten soms vreemde zwiepers maakte. Ondanks deze handicap wist Gerke (86) de auto naar een vierde plek te sturen.

Bij terugkomst in het rennerskwartier moesten de monteurs even wacht tot de auto gekoeld was, waarna de achterkant omhoog kon om de as weer recht te krijgen voor de derde manche. Inslijpen die hap, lassen, een laatste inspectie en hup, geen tijd te verliezen. Weer naar de baan voor de derde manche en hopen dat alles goed zou blijven zitten.

Het werkte uitstekend, de auto wilde weer goed sturen bij het in- en uitkomen van de bochten en Gerke vloog weer ouderwets snel over de baan en eindigde uiteindelijk op een dik verdiende tweede plek.

In de vierde en laatste manche (finale) zou het erom spannen, zou het vandaag dan de dag worden dat Stockcarteam Buitenpost zijn eerste dagoverwinning zou boeken. Gerke stond op de eerste startrij en kwam gelijk weer goed weg en kon zich goed vrij rijden. Nu was het een zaak van de kop er goed bij houden en uitrijden. In een van de laatste bochten kwam Gerke echter achterblijver Jan van der Iest (26) voorbij die met een lekke band reed. De Harkemaster stuurde gelijk naar binnen toen Gerke wilde passeren, waardoor ontwijken voor Gerke (86) niet meer mogelijk was. Hierdoor schoot de stockcar van Wekema over de motorkap van Gerke (86) heen en bleven Gerke en Jan van der Iest (26) gezamenlijk aan de kant staan.

Dit was een grote domper voor Stockcarteam Buitenpost en Gerke in het bijzonder, want deze mooie crossdag leverde niet de eerste overwinning op maar een ‘nul’ op het rekest. Wel is duidelijk dat Gerke de concurrentie in de nek hijgt. Als een geslagen jonge hond krabbelt Gerke echter na zo’n ervaring weer snel overeind en komt dan steeds sterker terug.

Niet meer achterom kijken, de volgende keer pakt Stockcarteam Buitenpost de punten.